8 Μαΐ 2006

"Η Φυλή Των Happy Few" - Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (2004)


...Ήμασταν τότε οι λίγοι ευτυχείς, οι happy few, και παραμένουμε και τώρα οι λίγοι ευτυχείς, οι happy few. Δεν είναι πάντα εύκολος ο δρόμος, δεν είναι πάντα απών ο τρόμος. Αλλά ο τρόπος μας ήταν και παρέμενε πάντα ευγενικός, ανθοφορία αισθημάτων εξαιρετικών και συγκινήσεων μοναδικών, πως να τ' αφήσεις όλ' αυτά, με τι να τ' ανταλλάξεις, γιατί ν'α αλλάξεις; Μας ψέγουν ότι παίζουμε τη Διαλεκτική στα δάχτυλα - ποιο το κακό; Μας επιπλήττουν ότι δεν κατεβαίνουμε στους δρόμους - μα που αλλού είμαστε τόσα χρόνια; Μας είπαν και εστέτ - από πότε είναι έγκλημα αυτό; Και τότε και τώρα, είχαμε το ταλέντο ν' αφήσουμε πίσω μας τους αδαείς και τους μικρόψυχους, αδιαφορώντας παγερά για όλες τις επιπτώσεις, τραβώντας, καθώς ο Δάντης, το δρόμο μας εμείς κι αφήνοντας τους άλλους να λεν' τα χαμερπή τους!

"Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου από αυτόν τον σπουδαίο σύγχρονο νεο-έλληνα συγγραφέα και ποιητή, τον Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, ο οποίος με βάση του το κέντρο της Αθήνας απλώνει τα λογοτεχνικά του δίχτυα και μας χαρίζει "ωραία πραγματάκια"(όπως λέει και ο "διάφανος" Τάσος) για να γουστάρουμε.. Πέντε ποιητικές συλλογές, εφτά πεζογραφήματα, έξι μελέτες, δύο συνεργασίες μέσα σε διάστημα εικοσιένα χρόνων. Αυτή τη περίοδο συνεργάζεται με τα λογοτεχνικά περιοδικά "Το Δέντρο" και "Σημειώσεις", έχει στήλη στην εφημερίδα "City Press", κάνει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό "Εν Λευκώ"(87.7), είναι ιδρυτής και διευθυντής του "Κέντρου Δημιουργίας" και του δικτυακού τόπου "happyfew.gr". Τον γνωρίσαμε μέσα από τις δύο συνεργασίες του με τους διαφανοκρινίτες Θάνο Ανεστόπουλο και Νίκο Μπάρδη. Πρώτα σε ένα unplugged του Ανεστόπουλου στον "Αέρα" τον Σεπτέμβριο του 2005 και ύστερα στη συναυλία "Η Φυλή των Happy Few" με τους Ανεστόπουλο και Μπάρδη στο "Αν" τον Δεκέμβριο του 2005. Το παρόν βιβλίο είναι το τελευταίο του πεζογράφημα, είναι ένα σπονδυλωτό αφήγημα με ιστορίες, σημειώσεις, αναφορές, θύμησες και άλλα πολλά που συγκέντρωσε ο Μπαμπασάκης κατά τη διάρκεια της συγγραφικής ζωής του.. Θέλει ένα νέο κίνημα λίγων ευτυχών, και εμείς μαζί του." Ν.Ι. Πουλάκος

*Προτεινόμενη καλλιτεχνική δημιουργία : οι συναυλίες του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη με τους Ανεστόπουλο και Μπάρδη στις 24/09/05 και 26/12/05. Η ταινία "Eternal Sunshine of a Spotless Mind" (2003) του Michel Gondry.